Een bouwbedrijf met alleen vrouwen

Voor Zelfstandigen Bouw heb ik onderstaande column geschreven over het als vrouw werken in de bouw:

Al 25 jaar werk ik als vrouw in een mannenwereld. Ik ken schildersbedrijven waar alleen vrouwen werken. En ik ken een jonge vrouw die onlangs een onderneming in het installatiewerk is gestart en vrouwen wil opleiden in dit vak. Een bouwbedrijf met alleen vrouwen zou dat ook mogelijk zijn, vraag ik me wel eens af.

Het is mijn doel in de bouwsector jonge vrouwen op te leiden; hen te leren hoe zij in de bouwwereld hun mannetje kunnen staan. Mijn jarenlange ervaring in de sector gebruik ik om meiden wegwijs te maken. Als eigenaar van een bouwbedrijf ben ik al goed op weg. Op dit moment hebben wij een leerling-timmervrouw in dienst en een 1e jaars studente Bouwkunde op kantoor als stagiaire. 

Van alle werkenden in de bouw is maar 9% vrouw en daar zijn administratieve en secretariële functies bij inbegrepen. Het percentage echte ‘bouwvrouwen’ is nog veel lager. Hoe gaan we dit verhogen, is een vraag die in de bouwwereld al jaren wordt gesteld. Want een goede mix van mannen en vrouwen werkt overal beter, ook in de bouw.

Om meer vrouwen te trekken, is het zichtbaar maken van de vrouwen die al in de bouw werken een goed begin. Bouwvrouwen hebben eigen netwerken opgericht om elkaar op te zoeken maar ook, en dat is nog belangrijker, om andere vrouwen te laten zien wat voor mooi werk vrouwen in de bouw doen.

Het conservatieve beeld van de bouw als mannenwereld verdwijnt maar heel langzaam. Flexibel werken is natuurlijk ook erg lastig, vooral op de bouwplaats zelf. Misschien moeten we kritisch kijken waar mogelijkheden zijn, of er bijvoorbeeld functies zijn die door 2 parttimers kunnen worden uitgevoerd. Op die manier kunnen de vrouwen die opgeleid zijn in de bouw ook in de sector blijven werken wanneer ze ervoor kiezen om parttime te werken.  

Een bouwbedrijf met alleen vrouwen is voor mij zelf geen optie want de samenwerking en de wisselwerking tussen man en vrouw brengt heel veel meer. Elkaar aanvullen werkt veel beter. Soms wel lastig want mijn man en ik zijn beide opgegroeid in de bouw en weten het allebei vaak beter. 

Deborah Bosgoed

Bron: Zelfstandigen Bouw

Reacties zijn gesloten.